Yüksek Riskli HPV Tipleri
Genital Siğil Çeşitleri İyileşenler Kurtulanlar
Düşük Riskli HPV Tipleri
Human Papilloma Virüs Blog

Riskli HPV Türleri Nelerdir?

Riskli HPV Türleri Nelerdir?

Riskli HPV Türleri Nelerdir? HPV genotiplerinden 6 ve 11 sıklıkla genital siğillere neden olurken HPV tip 16 ,18, başta olmak üzere bazı genital genotipleride rahim ağzında hücresel değişikliklere dolaysıyla rahim ağzı kanserine yol açabilir.

Rahim ağzı kanseri tanısı konmuş kadınların yaklaşık % 95′-100’inde HPV virusu  saptanmaktadır. Bunların yaklaşık %55-60’ından HPV16 , %10-15’inden ise HPV18 sorumludur.

Kadın kanserleri içinde ön sıralarda yer alan rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri) en önemli, hatta belki de tek nedeni HPV enfeksiyonudur. Özellikle bazı HPV genotiplerinin prekanseröz lezyon ve invaziv karsinomada bulunması klinik olarak yüksek risk(high risk HR HPV (cervical dysplasia/cancer): 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, (73, 82) ve Düşük risk(low risk LR HPV tipleri (condyloma acuminata)  6,11,42, 43,44 (54, 61, 70, 72 ve 81) tiplerin ayrımına yol açmıştır.

SMEAR Testi olun,Risk almayın ! Riskli HPV Türleri Nelerdir?

Bu sebep dolayısı ile HPV virusu ve meydana getirdiği oluşumlar tespit edildiğinde mutlaka tedavi edilmeli ve ya hastalar doğru bir şekilde yakından takip edilip smear testi ve gerektiğinde kolposkopik incelemeleri yapılmalıdır.

Şu da bir gerçektir ki, HPV virusunun bir sonucu olan genital siğil (kondilom) varlığında bu virusun bulaştırıcılığı çok fazladır ve bu kondilomların tedavisi yada yok edilmesi ile virus çoğu kez bulaştırıcılığı azalarak nekahat dönemine girer.

HPV tanısı nasıl konur?

HPV nin kültürü yapılamaz. Serolojik tanı yöntemleride yoktur. Laboratuvar tanısı sadece moleküler yöntemlerle klinik örneklerde (servikal yada diğer lezyondan alınan sürüntü, biopsi) HPV DNA sının gösterilmesi ve risk grubunda bulunan genotipinin belirlenmesi ile mümkündür.

HPV pozitifliği tek başına bir anlam ifade etmez  ancak klinik belirti ve sitoloji ile uyumlu olduğu zaman anlamlıdır.

HPV Riskleri ve nasıl korunulur?

“HPV’den korunmanın en etkili yolundan biri riskli kişiler ile birlikte olmamaktır. Ancak HPV ile enfekte kişilerin büyük çoğunluğu herhangi bir belirti vermediği ve genital siğil gözlenmediği dikkate alınırsa en azından genital siğil varlığı ve şüphesi durumunda cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir.

HPV den korunma için alınacak olan diğer bir önlem öncelikle genç ergenlik yaşında kızlar olmak üzere cinsel aktivitenin olduğu her yaşta (<60 yaş) kadınlara aşı (3 doz) önerilebilinir. Aşı immünüte aracılığı ile korunmayı sağlar. Erken tanı ve takibi için düzenli aralıklarla yıllık (3-5 yıl) sitolojik ve gerekirse HPV kontrollerinin yapılması gerekir.

HPV virüsü, Genital Siğilerin Tedavisi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

HPV bir vürüstür Lezyonları, siğil benzeri normal siğiller değildir. HPV virüsünü Negatif etmek gerekir. Normal siğil olmadığı için Yakmayla, Dondurmayla, Lazerle, Asit içerikli damlalar ve krem ile geçmez. Cildinizi tahriş ettiğiniz için çoğalarak yayılır.

HPV Virüsü Bilgi Paylaşım Forum ve Yorumları

  1. HPV viründen kurtulanların yorumları
  2. Genital siğillerden iyileşenlerin yorumları
  3. Ascus çıkanların sonuçları ve yorumları
  4. HPV virüsü genital siğiller için yapılan yorumlar
  5. Makat siğilinden kurtulanların yorumları
  6. Dilde siğilleri olanların yorumları
  7. Ağız içinde siğilleri olanların yorumları

Benzer Yazılar :..