Rahim kanseri hakkında sık sorulan sorular
Rahim kanseri hakkında sık sorulan sorular Rahim Kanseri Evreleri Nelerdir?
Rahim kanseri tedavisinin doğru planlayabilmek için kanserin evresinin bilinmesi gerekmektedir. Rahim kanseri evresi; tümör alanının genişliği, rahim kanserin lenf bezlerine yayılımı ve rahim kanserin metastaz yapıp yapmadığına göre belirlenir. Rahim kanseri genel olarak 4 evrede ele alınmaktadır.
- Rahim kanseri 1. Evre: Kanser sadece rahimdedir. Çevre dokuları veya vücudun uzak yerlerine yayılım yoktur. 1. Evre, kanser hücrelerinin rahim kas dokularına (miyometriyum) me kadar yayıldığına göre 2 ayrı başlıkta ele alınır.
- Rahim Kanseri 2. Evre: Kanser, rahim ve servikste görülmektedir. Yani kanser rahim gövdesinden yayılmış, rahim ağzının destek bağ dokularına kadar ilerler. Lenf bezleri ve vücudun uzak bölgelerinde metastaz yaşanmamıştır.
- Rahim Kanseri 3. Evre: Kanser rahim dışına yayılmıştır. Ancak yayılım rektum veya mesaneye kadar ulaşmamıştır. Fallop tüpleri, yumurtalıklar, rahmin yakınındaki lenflere yayılıma göre evre 3. Rahim kanseri alt başlıklara ayrılabilir.
- Rahim kanseri 4. Evre: Rahim kanserinde son evredir. Kanser rektum, mesane veya vücutta daha uzak organlara yayılmıştır. 2 alt başlıkta incelenir. Rahim kanseri evre 4A: Kanser rektum veya mesanenin mukozasına yayıldı. Rahim kanseri evre 4B: Kanser kasık bölgesindeki lenflere, kemikler veya akciğerler gibi uzak organlara yayıldı.
Rahim kanseri evreleri belirlenirken aynı zamanda kanser hücrelerinin mikroskop altındaki görünümü de önem taşımktadır. Kanserli hücreler sağlıklı dokuya benziyorsa ve farklı hücre gruplarına sahipse, buna “farklılaşmış” veya “düşük dereceli tümör” denir. Kanserli doku sağlıklı dokudan çok farklı görünüyorsa buna “kötü diferansiye” veya “yüksek dereceli tümör” denir. Tümörün derecesi rahim kanserin ne kadar hızlı yayılacağı konusunda fikir verebilir.
Rahim Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır? Rahim kanseri hakkında sık sorulan sorular
Rahim kanseri ameliyatı hastanın ve kanserin yayılımına göre farklılık gösterebilir. Rahim kanseri ameliyatı genellikle histerektomi olarak bilinen yöntemle yapılmaktadır. Histerektomi yani halk arasında bilinen ismiyle rahimin alınması ameliyatı açık yöntem, laparoskopik (kapalı yöntem) veya robotik olarak gerçekleştirilebilmektedir.
Rahim kanseri teşhisinin ardından kanserin evresine, hastanın vücut performansına göre cerrahi planlama yapılmaktadır. Genellikle rahim kanserinin ilk üç evresinde ameliyat uygulanırken, son evrede cerrahi yöntem tercih edilmemektedir.
Rahim kanseri ameliyatı, birkaç ameliyatın birleşmesi ile yapılabilir. Rahim kanserinin evresine göre cerrah basit bir histerektomi (uterus ve serviksin çıkarılması) veya radikal histerektomi (uterus, serviks, vajinanın üst kısmı ve yakındaki dokuların çıkarılması) gerçekleşir. Hastaların yaşı ve menopoz durumuna göre ooferektomi yumurtalıkların çıkarılması işlemi uygulanmaktadır. Rahim kanseri lenf dokularına da sıçramışsa ameliyat sırasında bu dokularda çıkartılabilir.
HPV virüsü, Genital Siğilerin Tedavisi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
HPV bir vürüstür Lezyonları, siğil benzeri normal siğiller değildir. HPV virüsünü Negatif etmek gerekir. Normal siğil olmadığı için Yakmayla, Dondurmayla, Lazerle, Asit içerikli damlalar ve krem ile geçmez. Cildinizi tahriş ettiğiniz için çoğalarak yayılır.