Rahim ağzı kanseri belirtileri ve tedavisi
Rahim ağzı kanseri belirtileri ve tedavisi Rahim ağzı (serviks) kanseri, rahim ağzı dokusunun kötü huylu (malign) hücrelere evrilmesi sonrası ortaya çıkan bir kanserdir. Rahim ağzı kadın üreme organlarından olan rahmin (uterus) çıkış bölümü ile vajenin birleşen kısmıdır.
Rahim ağzı kanseri zaman içinde yavaş gelişen bir kanserdir
Rahim ağzı kanseri zaman içinde yavaş gelişen bir kanserdir.
Hastalığın neredeyse %99’unda altta yatan neden insan papilloma virüsü olarak isimlendirilen ve HPV olarak kısa tanımlaması yapılan bir virüstür.
Bu nedenle bayanların cinsel aktif olduktan sonra düzenli takibi erken tanı konulabilmesi için önemlidir.
Son yıllarda bu virüse karşı geliştirilen rahim ağzı kanseri aşısı (HPV aşısı) çok sayıda ülkede rutin kullanıma başlanmıştır.
Aşı farkındalığının ve aşılamanın tüm dünyada hızla artmasını ümit ediyor ve gelecekte bu kanser türü ile karşılaşmamızın umut ediyoruz.
Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi
Günümüzde erken tarama ve ciddi oranda bilinçlendirme kampanyalarına rağmen enfazla hastaların %46’sına erken evrede tanı konabilmektedir.
Bütün hastaları incelediğimizde 5 yıllık yaşam süresi rahim ağzı kanserinde %67’dir.
Erken evre yani tanı anında etraf dokulara uzanmamış ve diğer organlara yapmış olarak yakalanırsa 5 yıllık hayat süresi, farklı bir deyişle hastalıktan kurtulma oranları %90’ı aşmaktadır.
Bu da rahim ağzı kanserindeki tarama yöntemlerinin ve erken tanının ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Rahim ağzı kanserinde erken tanı
Rahim ağzı kanseri eğer çok erken zamanda tanı konulmuş ise ameliyat, çok erken evrede değil fakat halen erken evre ise radyoterapi ile birlikte kemoterapi seçenekleri ön planda düşünülebilir.
Hastalık uzak organlara yayılmış ise kemoterapi ve hedefe yönelik akıllı ilaç uygulanır. Tedavi seçimi hastanın özellikleri, kanserin türü ve yayılım derecesine göre saptanır.
HPV virüsü, Genital Siğilerin Tedavisi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
HPV bir vürüstür Lezyonları, siğil benzeri normal siğiller değildir. HPV virüsünü Negatif etmek gerekir. Normal siğil olmadığı için Yakmayla, Dondurmayla, Lazerle, Asit içerikli damlalar ve krem ile geçmez. Cildinizi tahriş ettiğiniz için çoğalarak yayılır.