HPVnin Yolculuğu
HPVnin Yolculuğu Eski Yunan ve Roma kaynaklarında cilt siğillerin varlığından ve hatta cinsel yolla bulaşan bir durum olduğundan bahsedilse de bu lezyonların bir virüsten kaynaklandığının ve hatta aynı aileden olan bazı virüs tiplerinin kansere yol açtığının anlaşılması uzun bir süreç sonunda gerçekleşmiştir.
HPVnin Yolculuğu 1842
HPV Modern tıp tarihinde, siğillerin nedenine ve olası risk faktörlerine yönelik ilk çalışma, 1842 yılında, bir İtalyan doktor tarafından yayınlanmıştır. Notlarında daha önce cinsel ilişkisi olan ve birden fazla partneri olan kadınlarda genital siğillerin çok daha sık görüldüğünden bahsederek,bu siğillerin cinsel yolla geçen bir hastalık etkeninden kaynaklanabileceğini ileri sürmüştür.
1907 HPVnin Yolculuğu
Takiben 1907’de yine bir İtalyan olan Dr. Giuseppe Ciuffo da cilt ve genital siğillerin bir virüs kaynaklı olduğu hipotezini savunmuştur ancak teknolojik imkanların yetersizliği bu hipotezinin ispatlanmasını engellemiştir.
1933 HPVnin Yolculuğu
HPV Virüs bulunmadan önce 1933 ‘te Richard Shope ve E. Weston Hurst pamuk kuyruklu beyaz tavşanlarda bulunan siğillerden aldığı parçaları diğer beyaz tavşanlara vermişler ve sağlam olan tavşanlarda da siğil oluşumunu gözlemleyerek, bu siğillerin bulaşıcı olduğunu göstermişlerdir.
1935
Hemen akabinde, 1935 ‘de Peyton Rous ve Joseph Beard bu virüsün tumorojenik olduğunu ve tavşanlarda cilt kanserinin bulaşıcı olmasını sağladığını göstermiş ve bu bilgiyi baz alarak : pamuk kuyruklu tavşan papilloma virüsü (CRPV-cottontail rabbit papilloma virus) adını vermişlerdir. Bu durum ilk DNA virüsünün farkedilmesine neden olmuştur. Virüs nedenli ve bulaşıcı olan cilt kanserinin tanımlanması Francis Peyton Rous ‘a 1966 yılında Nobel Tıp ödülünü getirmiştir.
1949
HPV 1949 ‘da elektron mikroskopunun etkin kullanımıyla, siğillere bir virüsün neden olduğu gözle de görülerek netleştirilmiştir.
1970
1970 ‘lerde ise rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) olan kadınlarda genital Herpesin (uçuk virüsü) bulunması rahim ağzı kanseriyle Herpes virüsünün (uçuk virüsü) ilgili olabileceğini düşündürtmüştür.
1974
Ancak 1974 ‘de Alman Dr. Herald zur Hausen ilk olarak HPV ‘nin serviks kanserinin nedeni olduğunu belirtmiştir. O sıralarda Herpes virüsü etken olarak düşünülse de Dr. Hausen 1983 yılında serviks kanserinde HPV ‘yi göstererek, bugün ulaştığımız tüm bilgilerin ana dönüm noktasına ulaşmıştır.
Bu bilgi ışığında onlarca bilimsel makale yayınlanmıştır. Akademik çalışmaların sonucunda rahim ağzı kanserinin oluşmasında ana etkenin HPV virüsü olduğu ve bu virüsün onlarca tipinin bulunduğu ayrıca bu tiplerden hepsinin değil bazılarının rahim ağzı (serviks ) kanserine yol açtığı net bir şekilde ispatlanmıştır.
HPV virüsü, Genital Siğilerin Tedavisi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
HPV bir vürüstür Lezyonları, siğil benzeri normal siğiller değildir. HPV virüsünü Negatif etmek gerekir. Normal siğil olmadığı için Yakmayla, Dondurmayla, Lazerle, Asit içerikli damlalar ve krem ile geçmez. Cildinizi tahriş ettiğiniz için çoğalarak yayılır.