HPVden nasıl kurtulunur?
HPVden nasıl kurtulunur? HPV (Human Papilloma Virus) insanda 100’den fazla tipi olan ve bunlardan 30’dan fazlası seksüel geçiş özelliği olan bir virüstür.
Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre HPV en hızla yayılan cinsel hastalık olup her yıl 6.2 milyon Amerikalıya bulaşmaktadır.
Yine dünyada her yıl ortalama 500 bin kişi cerviks kanserine yakalanmakta ve maalesef bu kişilerin yarısı kaybedilmektedir.
HPV kapan bir çok hastanın aklındaki rahatsızlık verici sorulardan birisi de hpv’den nasıl kurtulabileceği konusudur.
Daha önceki bölümlerde de belirttiğimiz üzere yapılması gereken asıl önemli kısım hpv’den düzgün şekilde korunmak ve virüsü kapmamaya çalışmaktır. Bu nedenle de hpv tedavisinden çok hpv aşıları ile korunmanın önemi çok daha fazladır.
HPV Tedavisi Günümüzde… HPVden nasıl kurtulunur?
Maalesef günümüzde hpv tedavisi amacıyla bir aşı bulunmamaktadır. Yalnızca koruyucu özellikli hpv aşıları mevcuttur; bu aşılar “proflaktik aşı” olarak da bilinmektedir.
HPV ile karşılaşan kadınlarda özellikle rahim ağzı (serviks), vajina ve vulva bölgesinde anormal hücre büyümesinin bir sonucu ile yıllar sonra kansere dönüş olabilmektedir. HPV ile bulaştan 15-20 yıl sonra bile kansere dönüş olabilmektedir.
HPV bulaşmasından çok uzun sürede kanser oluşurken ara dönemlerde smear testi ile kanser öncesi (prekanseröz) lezyonlar yakalanabilir; bu durumunda çok geniş ameliyatlara gerek kalmadan basit cerrahi işlemler sayesinde kesin tedavi sağlanabilir. Bu nedenle smear testinin önemi büyüktür. Hatta proflaktik hpv aşıları yapılsa bile rutin jinekolojik muayenelerde smear testleri asla ihmal edilmemelidir.
HPV aşılarından hangisini yaptırmalıyım? HPVden nasıl kurtulunur?
Dünyada ve ülkemizde özellikle son yıllarda HPV aşıları gittikçe artan hızla yapılmaya devam etmektedir. Kliniklere başvuran kişilerin pek çoğunun aklında olan soru ise HPV aşısı seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğidir.
HPV aşıları rahim ağzı kanserlerinin önlenmesinde oldukça büyük bir beklenti oluşturmuşlardır. Buna rağmen rutin jinekolojik muayenelerde PAP smear testi ile rahim ağzının taranmasının önemi büyüktür. Çünkü HPV aşılarının yapılmasına rağmen kişilerde rahim ağzı kanseri riskinin kesin olarak ortadan kalktığı iddia edilemez.
HPV virüsü, Genital Siğilerin Tedavisi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
HPV bir vürüstür Lezyonları, siğil benzeri normal siğiller değildir. HPV virüsünü Negatif etmek gerekir. Normal siğil olmadığı için Yakmayla, Dondurmayla, Lazerle, Asit içerikli damlalar ve krem ile geçmez. Cildinizi tahriş ettiğiniz için çoğalarak yayılır.