HPV’den korunmak için ne yapılmalıdır?
HPV’den korunmak için ne yapılmalıdır? HPV’den korunmak için en önemli şey aşı uygulamasıdır.
Bulaşmayı azaltan faktörler;
-
- Aşılanma
- Sünnet olma
- Prezervatif kullanımı
HPV aşısı nedir?
HPV aşısının FDA tarafından onaylanan 3 tipi bulunur.
HPV aşıları 9-26 arasındaki çocuklar ve erişkinler için onay alınmıştır. Ancak daha önce HPV ile enfekte olmamış 24-45 yaş arasındaki kadınlarda da aşı uygulanabilir. HPV aşısının içerdiği HPV tiplerine bağlı olarak siğillerden ve kanser gelişiminden koruyucu etkisi vardır. Aşılar 0, 1 veya 2 ve 6. ayda kas içerisine enjektör vasıtasıyla yapılmalıdır.
HPV (virüs) belirtileri nelerdir?
HPV belirtileri türüne göre farklılık göstermektedir. 200’den fazla türü bulunan virüsün bazı durumlarda kendini siğil şeklinde döküntüler olarak belli etmektedir. Bazı türlerinde ise kendini belli etmeden uzun yıllar vücutta barınmaktadır. Genel olarak virüs kendini belli etmemekte ve bir klinik rahatsızlığa yol açmaz. Bu nedenle teşhis için geç kalınma riski yüksektir. HPV enfeksiyonunun en sık rastlanan belirtileri makat ve dış genital bölgede siğil veya karnabahar şeklinde şişlikler, idrarda yanma ve kanama, solunum yolunda oluşan şişlikler veya rahim ağzında kanser öncüsü değişikliklerdir. Geç kalınmış HPV enfeksiyonlarında ahim ağzı, anüs, vajina, vulva, penis ve orofarenks (ağız ve boğaz) kanserleri görülmektedir.
HPV virüsü, Genital Siğilerin Tedavisi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
HPV bir vürüstür Lezyonları, siğil benzeri normal siğiller değildir. HPV virüsünü Negatif etmek gerekir. Normal siğil olmadığı için Yakmayla, Dondurmayla, Lazerle, Asit içerikli damlalar ve krem ile geçmez. Cildinizi tahriş ettiğiniz için çoğalarak yayılır.