HPV YENİ VEBA MI?
HPV YENİ VEBA MI? Human Papilloma Virus yani insan siğil virüsü diye adlandırdığımız bu hastalık günümüzde cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık görülenidir.
Sadece insanları enfekte eden ve etkileyen bu virüs,yüzden fazla farklı virüs tipinden oluşmaktadır.
Her geçen gün yaygınlığı artan bu virüs dünya genelinde azımsanmayacak rakamlara ulaşmış olup(tahmini dünya genelinde %10) ve halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinen serviks kanserinin de en sık nedenleri arasında artık ilk sırayı almıştır.Rahim ağzı kanserli hastalar incelendiğinde hastaların %96 sında HPV virüsü tespit edilmiştir.
Rahim Kanseri Ve HPV İlişkisi
Rahim ağzı kanseri olmayan hastalarda ise bu oran sadece %15 civarıdır.En sık 25 yaş ve altı yaş gurubunda görülse de her yaş gurubunda görülebilen bu virüsün genellikle cinsel olarak aktif diye tanımladığımız yani seks yapan kişiler arasında bulaşı söz konusudur ve bu kişilerin %80 den fazlası hayatlarının bir döneminde HPV enfeksiyonuna maruz kalmaktadır. Ancak her ne kadar vücudumuz bu virüslere karşı ani,güçlü bir yanıt oluşturamasa da zaman içerisinde sağlıklı kişilerde bağışıklık cevap oluşmakta ve HPV enfeksiyonunun ortalama bir yıl içerisinde %70’i iki yıl içerisinde %90 ı vücuttan temizlenmektedir.
Çoğu Kişi Risk Altında
Hastaların %10’unda ise virüs vücuttan temizlenememekte ve bu guruptaki hastalar maalesef kansere kadar ilerleyebilen bir dizi problemlerle hayatlarının bir döneminde karşılaşmaktadır.Yaşam boyu seksüel partner sayısı virüs bulaşı için en önemli risk faktörüdür.Her ne kadar cinsel olarak aktif bireyler arasında bulaş söz konusu olsa da hiç seks yapmamış olan her kadın veya erkek de HPV bulaşı açısından risk altındadır.
Korunma Yöntemleri Yetersiz Kalıyor !
Konuya biraz daha açıklık getirmek gerekirse HPV taşıyıcısı bireyin virüsle enfekte bölgesiyle basit bir tensel temas dahi virüs bulaşı açısından oldukça risk taşımaktadır.Ve maalesef bariyer yöntemleri(prezervatif gibi) tensel temas yüzeyini azaltmak sureti ile HPV bulaş riskini her ne kadar kısmen azaltsa da tam olarak koruyamamaktadır. HPV ile bulaş sonrası kişide bu virüsün yol açacağı rahatsızlıklar hiçbir semptom göstermemekten kansere kadar geniş bir yelpazeye yayılmıştır.
Test Yaptırmayı İhmal Etmeyin!
Genç yaştaki hastalarda HPV enfeksiyonu çoğunlukla kendiliğinden gerilemekte ve rahim ağzı kanserine ilerlememektedir.Ancak bazen virüsle enfekte olmuş kişilerin genital bölgesinde siğil şeklinde düzensiz kabarıklarla kendini gösterebilen bu enfeksiyon rahim ağzı bulaşı olan kadınlarda tipik olarak ilişki sonrası veya kendiliğinden et suyu rengi vajinal akıntı şikayetine de neden olabilmekte.Bu dönemler bulaşıcılığın en fazla olduğu dönemlerdir.Ancak bu tarz şikayetlerin olmaması enfekte olmadığımız anlamına da gelmemelidir çünkü HPV taşıyıcısı çoğu birey hiçbir bulgu göstermeden bu virüsü vücudunda inaktif olarak bulundurabilmekte ve bulaştırabilmektedir.
AĞRISIZ SİĞİLLER
HPV virüsüne bağlı oluşabilen siğiller görüntü olarak karnabahar görünümünde,tek veya çok sayıda,yumuşak,ağrısız genellikle vajen çevresinde,makat bölgesinde ve erkekte peniste yerleşir.Ancak malign dönüşüm yani kanserleşme genellikle rahim ağzı tutulumu olan kadınlarda ortaya çıkmakta olup cinsel ilişkinin erken yaşta başlaması,çok eşli cinsel yaşam,sigara kullanımı,kötü beslenme,kişisel hijyen,çok doğum ve bağışıklık sisteminin zayıflaması kanserleşme sürecini hızlandırmaktadır.
HPV virüsü, Genital Siğilerin Tedavisi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
HPV bir vürüstür Lezyonları, siğil benzeri normal siğiller değildir. HPV virüsünü Negatif etmek gerekir. Normal siğil olmadığı için Yakmayla, Dondurmayla, Lazerle, Asit içerikli damlalar ve krem ile geçmez. Cildinizi tahriş ettiğiniz için çoğalarak yayılır.