HPV VE SERVİKAL KANSERİ
HPV VE SERVİKAL KANSERİ Rahim ağzı kanseri rahim ağzı kanseridir (rahmin veya rahmin alt kısmı vajinanın üst kısmında yer alır). Rahim ağzı kanseri, rahim ağzının iç yüzeyindeki anormal hücreler kontrolden çıkarak kanser öncesi anormallikler oluşturduğunda gelişir.
Tespit edilmezse, bu anormallikler tümörlere dönüşebilir ve çevre dokuya yayılabilir.
Doğum kontrol hapı, sigara, bir kadının bağışıklık sistemi ve diğer enfeksiyonların varlığı gibi faktörler rol oynar gibi görünse de, rahim ağzı kanserinin gelişmesi için bir kadının belirli “yüksek riskli” HPV türleriyle enfekte olması gerekir. Hemen hemen tüm rahim ağzı kanserlerinden “yüksek riskli” tipler sorumludur.
HPV’Lİ HERKES SERVİKAL KANSER OLUR MU?
Neyse ki hayır. HPV’si olan insanların çoğu için vücudun savunması virüsü temizlemek için yeterlidir. Virüsün belirli “yüksek riskli” türlerini temizlemeyen kadınlar için, rahim ağzını kaplayan hücrelerde kanser öncesi kansere yol açabilen ve hatta yaşamın ilerleyen dönemlerinde rahim ağzı kanserine dönüşebilen anormal değişiklikler meydana gelebilir.
Çoğu zaman, kanser öncesinden rahim ağzı kanserine dönüşme birkaç yıl alır, ancak nadir durumlarda daha hızlı gerçekleşir. Erken teşhisin bu kadar önemli olmasının nedeni budur. Doktorunuzla rahim ağzı taraması hakkında konuşun.
SERVİKAL KANSER NASIL TESPİT EDİLİR?
Rahim ağzı kanseri iki şekilde tespit edilebilir. Kadın doktoruna kansere bağlı semptomlarla başvurabilir veya rahim ağzı taraması ile kanser erken evrelerinde tespit edilebilir.
ANORMAL SERVİKAL HÜCRELER VE ÖN KANSERLER NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Anormal servikal hücreler, düşük dereceli ve yüksek dereceli anormalliklere ayrılabilir. Düşük dereceli anormalliklerin çoğu, herhangi bir kalıcı etkiye neden olmadan giderilir.
Bazen yüksek dereceli değişiklikler tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine ilerleyecektir. Bu genellikle birkaç yıl alır, ancak nadir durumlarda daha erken gerçekleşebilir.
Bir kadında rahim ağzı taramasında yüksek dereceli kanser öncesi değişiklikler tespit edilirse, kolposkopi için sevk edilecektir.
Çoğu durumda, kolposkopi sırasında rahim ağzından küçük bir doku parçası (biyopsi) alınacaktır. Biyopsi, kadının yüksek dereceli bir servikal anormalliği olduğunu doğrularsa (CIN 2 veya 3 olarak adlandırılır), büyük olasılıkla serviksin etkilenen kısmını çıkarmak için ameliyat önerilecektir.
Bu, diğer tekniklerin yanı sıra cerrahi eksizyon ve lazer çıkarmanın da dahil olduğu çeşitli yollar kullanılarak yapılabilir. Bu genellikle hastanede bir gün kalmayı gerektirir.
SERVİKAL KANSER NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Servikal Erken teşhis edilirse rahim ağzı kanseri tedavi edilebilir, ancak herhangi bir tıbbi durumda olduğu gibi, önleme veya erken teşhis her zaman en iyisidir. Kolposkopi ve biyopsi sonrasında bir kadında rahim ağzı kanseri olduğu tespit edildiğinde (kanser öncesi değil), daha fazla değerlendirme ve yönetim için genellikle uzman bir kanser jinekoloğuna yönlendirilir.
Rahim ağzı kanseri tedavisi, tümörün boyutuna veya evresine bağlı olarak genellikle kanseri çıkarmak için ameliyatı (lokal eksizyon, histerektomi dahil) ve / veya ek kemoterapi ile veya olmadan radyoterapiyi içerir.
HPV virüsü, Genital Siğilerin Tedavisi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
HPV bir vürüstür Lezyonları, siğil benzeri normal siğiller değildir. HPV virüsünü Negatif etmek gerekir. Normal siğil olmadığı için Yakmayla, Dondurmayla, Lazerle, Asit içerikli damlalar ve krem ile geçmez. Cildinizi tahriş ettiğiniz için çoğalarak yayılır.