HPV Hakkında Güncel Genel Bilgiler
HPV Hakkında Güncel Genel Bilgiler Rahim ağzı kanseri her yıl dünyada 274.000’den fazla kadının ölümüne sebep olur ve gelişmiş ülkelerde kadınlar arasında görülen kanserler listesinde 2.sırayı yer alır. Rahim ağzı kanserinin risk faktörleri.
HPV enfeksiyonu, sigara, çok eşlilik, çok doğum, düşük eğitim düzeyi, erken yaşta cinsel ilişki, genital uçuk virüsü bulunması, vajinaya sık duş uygulanması, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların alınması, beslenme faktörleri ve genetik faktörler olarak sıralanabilir.
HPV Hakkında Güncel Genel Bilgiler
Tüm bu risk faktörleri arasında HPV enfeksiyonu ana faktör olarak öne çıkmaktadır. Diğer risk faktörleri kanser gelişimi riskini artırarak kofaktör(yardımcı faktör) olarak etki gösterirler.
Kofaktörler; çevresel(tütün ürünleri kullanımı, uzun süreli doğum kontrol hapı kulanımı, çok doğum yapmak, diğer cinsel geçişli hastalıkların eşik etmesi, viral (viral yük miktarı, HPV benzeri virüsler) ve bilinmeyen(genetik faktörler, bağışıklık sisteminin durumu) olarak sınıflandırılabilir.
Kanser-virus ilişkisi olarak 1980’lerde Harald zur Hausen’in çalışmalarında tespit edilmiştir. Ardından HPV DNA parçaları kanser hücrelerinde tespit edilir.
HPV virusunu bulaşmasını takiben enfeksiyöz değişiklikler görülür mü? HPV Hakkında Güncel Genel Bilgiler
HPV virusunu bulaşmasını takiben enfeksiyöz değişiklikler görülmektedir. Bir çok kofaktörün etkisine bağlı olarak gelişecek enfeksiyonun başlangıç süresi değişirse de genelikle üç haftadır.
Virüs bulaşma sonrası kanda yoğun olarak izlenmez(viremi yapmaz). Vücudumuzdaki bağışıklık cevabınını arttırıcı hücrelerden(antijen sunan hücreler) kaçar, enflamasyon oluşturmaz.
HPV enfeksiyonu sonrasında çok güçlü olmasa da bağışıklı cevabı oluşmakta ve HPV enfeksiyonu ortalama bir yıl içerisinde %70’i iki yıl içerisinde %90 oranında vücuttan temizlenmektedir.
Hastaların %10’unda ise virüs vücuttan temizlenemez. Doğal bağışıklık sonrasında oluşan antikor düzeyleri ise hızla azalır ve koruyucu değildir[21]. Yani belli bir HPV tipi ile enfekte olmuş ve virusu bağışıklık sistemi ile temizlemiş kadın tekrar aynı tip ile enfekte olabilir.
Doğal bağışıklığın yetersiz oluşu ve artan rahim ağzı kanser vakaları tüm dünyayı kalıcı bağışıklık sağlayan aşılar keşfetmeye yöneltmiştir.
HPV virüsünden ölümler varmıdır? HPV Hakkında Güncel Genel Bilgiler
Tüm dünyada klinik çalışmalarda 32 ölüm bildirilir. Bu ölümlerin hiçbiri aşıya bağlı değildir. Ölüm nedenleri viral hastalıklar; akut myokardit(kalp kası iltihabı), meningoensefalit(beyin zarı iltihabı), influenza B viral sepsisi, kardiyomyopatiye bağlı kalp aritmisi(ritim bozukluğu), diabetik ketoasidoz(şeker koması), epilepsi tanılı hastada epilepsi krizi(sara hastalığı), pulmoner emboli(akciğer pıhtısı), DVT, ilaç alışkanlığı olan olgularda ilaç yüksek dozu, trafik kazası, diğer ilaçlar, cinayet olarak tespit edilmiştir. Aşıya bağlı yan etkiler arasında kızarıklık, minimal ağrı, şişlik ve hafif ateş izlenir.
HPV virüsü, Genital Siğilerin Tedavisi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
HPV bir vürüstür Lezyonları, siğil benzeri normal siğiller değildir. HPV virüsünü Negatif etmek gerekir. Normal siğil olmadığı için Yakmayla, Dondurmayla, Lazerle, Asit içerikli damlalar ve krem ile geçmez. Cildinizi tahriş ettiğiniz için çoğalarak yayılır.