HPV Enfeksiyonunda Ne Yapılmalı ?
HPV Enfeksiyonunda Ne Yapılmalı? İnsan papilloma virüsü (HPV), insanlar arasında ciltten cilde temas yoluyla geçen viral bir enfeksiyondur. 40’tan fazla Güvenilir Kaynak cinsel temastan geçen ve cinsel organlarınızı, ağzınızı veya boğazınızı etkileyebilecek 100’den fazla HPV çeşidi vardır.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Güvenilir Kaynak’a göre, HPV cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyondur (STI).
O kadar yaygındır ki, cinsel açıdan aktif çoğu insan, birkaç cinsel partneri olsa bile, bir noktada bir miktar çeşitlilik elde eder.
Bazı genital HPV enfeksiyonu vakaları herhangi bir sağlık sorununa neden olmayabilir. Bununla birlikte, bazı HPV türleri genital siğillerin ve hatta rahim ağzı, anüs ve boğaz kanserlerinin gelişmesine yol açabilir.
HPV nedenleri
HPV enfeksiyonuna neden olan virüs, ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Çoğu insan, vajinal, anal ve oral seks de dahil olmak üzere doğrudan cinsel temas yoluyla genital HPV enfeksiyonuna yakalanır.
HPV deriden deriye bir enfeksiyon olduğu için, bulaşmanın gerçekleşmesi için cinsel ilişki gerekli değildir.
Pek çok kişide HPV vardır ve bunu bilmiyordur, bu da partnerinizde herhangi bir belirti olmasa bile yine de sözleşme yapabileceğiniz anlamına gelir. Birden fazla HPV türüne sahip olmak da mümkündür.
Nadir durumlarda, HPV’si olan bir anne virüsü doğum sırasında bebeğine bulaştırabilir. Bu olduğunda, çocuk boğazında veya solunum yollarında HPV ile ilişkili siğiller geliştiren tekrarlayan solunum papillomatozu denen bir durum geliştirebilir.
HPV semptomları
Çoğu zaman, HPV enfeksiyonu herhangi bir belirgin belirtiye veya sağlık sorununa neden olmaz.
Aslında, CDC’ye göre, HPV enfeksiyonlarının yüzde 90’ı (10’da 9’u) iki yıl içinde kendi kendine ortadan kalkıyor. Ancak bu süre zarfında virüs hala kişinin vücudunda olduğu için, o kişi bilmeden HPV bulaştırabilir.
Virüs kendiliğinden geçmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunlar, boğazdaki genital siğiller ve siğilleri (tekrarlayan solunum papillomatozu olarak bilinir) içerir.
HPV ayrıca rahim ağzı kanserine ve diğer cinsel organ, baş, boyun ve boğaz kanserlerine neden olabilir.
Siğillere neden olan HPV türleri, kansere neden olan türlerden farklıdır. Dolayısıyla, HPV’nin neden olduğu genital siğillere sahip olmak, kanser geliştireceğiniz anlamına gelmez.
HPV’nin neden olduğu kanserler, kanser büyümenin sonraki aşamalarına gelene kadar genellikle belirti göstermez. Düzenli taramalar, HPV ile ilgili sağlık sorunlarının daha erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir. Bu, görünümü iyileştirebilir ve hayatta kalma şansını artırabilir.
HPV virüsü, Genital Siğilerin Tedavisi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
HPV bir vürüstür Lezyonları, siğil benzeri normal siğiller değildir. HPV virüsünü Negatif etmek gerekir. Normal siğil olmadığı için Yakmayla, Dondurmayla, Lazerle, Asit içerikli damlalar ve krem ile geçmez. Cildinizi tahriş ettiğiniz için çoğalarak yayılır.